Namnge eller inte namnge är frågan
För ganska många år sedan så var jag och min bästa vän ute och gick med hennes hund. På något vis så kom vi in på ämnet namnpublicering av brottslingar i tidningar. I princip samma diskussion som fördes i SVD och DN angående Englas mördare Anders Eklund.
Min vän tyckte att Sverige borde följa Norges exempel och publicera namnen på brottslingar som straff.
Då precis som nu värjer jag mig mot tanken på detta. Den gången så argumenterade jag mot henne med hjälp av anhörigargumentet. Tänk om man hänger ut namnet på en pedofil och han har en 16-årig dotter? Hemska tanke!
När jag funderar lite närmare på det så tycker jag att det är väldigt problematiskt att resonemanget är så individcentrerat. Man tänker sig en individ som har gjort fel, som förmodligen är svårt sjuk och att denne skall straffas med fängelse och skam och sedan frysas ut från vårt samhälle!
Förutom att den skyldiga troligen har anhöriga som drabbas så förlorar man ju även det värdefulla samhällsperspektivet. Kan vi verkligen gång på gång avvisa fruktansvärda brott som övergrepp mot barn och våldtäkt som incidenter som bara härrör ur hemska, sjuka individer som ska straffas och skämmas?
Samtidigt så gör ju givetvis det faktum att Engla kanske hade levt idag om man bara hängt ut Anders Eklund i media tidigare det väldigt svårt att resonera efter ovanstående principer.
Avvägningen är svår. Men jag tror det finns en poäng med att lämnar brottsbekämpningen till polis och rättsväsende. Journalistkårens uppgift är att granska de statliga myndigheter som utövar makt mot medborgarna inte att utföra deras uppgifter.
Journalisten förmedlar en bild av samhället
Vi har alla en personlig verklighetsuppfattning. En bild av hur samhället ser ut som är mer eller mindre präglad av fördomar men aldrig någonsin fördomsfri. Media är för väldigt många människor en genväg för att skapa sig en verklighetsuppfattning. Eftersom vi inte själva hinner vara ute och med egna ögon se allt som händer i samhället så kan vi istället ta del av journalisters beskrivningar av vad som sker ute i världen. Därför har media ett stort ansvar när man berättar om olika händelser.
Etnicitet, religion och sexuell läggning
Innan jul mördades en heterosexuell man i Malmö. Två misstänkta pojkar har gripits. Den ena uppges vara kristen och går i svenska kyrkan regelbundet.
Varför skulle man bli full i skratt om man läste detta i en tidning? Egentligen skiljer sig beskrivningen inte mycket från den rapporteringen som skedde om mordet på en homosexuell man i Malmö innan jul. I det här fiktiva fallet kan man tycka att det inte är relevant att nämna uppgifter om att offret var heterosexuell eller om att den ena pojken var kristen. Men i det verkliga fallet så var ju polisen ganska så övertygad om att mordet inte var ett hatbrott och att de misstänka pojkarnas religiösa övertygelse inte hade något med brottet att göra. Varför var det då intressant att informera om att offret var homosexuell och att de misstänkta pojkarna var muslimer?
Det kan tyckas väldigt oproblematiskt att nämna människors etnicitet, trosuppfattning eller sexuella läggning så länge man talar sanning. Men om man som jag tror att journalister formar människors verklighetsuppfattning är det lite mera komplicerat. Man förstärker ju bilden av vad som är normalt eller önskvärt genom att bara nämna dessa saker i de fall då de avviker från normen.
I programmet medierna fördes i januari en diskussion om rapporteringen kring mordet i malmö. Det framgick att man ute på landets redaktioner gjort väldigt skilda bedömningar kring hur man skulle rapportera om fallet. Jag blev dock lite förvånad över att diskussionen mest handlade om huruvida man skulle nämna pojkens blogg som tog upp religiösa moralfrågor eller inte. Är det inte intressant att diskutera huruvida det är relevant att nämna att offret var homosexuell om brottet inte var ett hatbrott?
Jag tycker att det är oerhört viktigt att man uppmärksammar hatbrott mot HBT-personer. Att detta sker i den omfattning som det gör idag är fruktansvärt. Men att rapportera om personers sexuella läggning i lägen då det inte är relevant information bidrar inte det till en förstärkning av heteronormen?
Den tredje statsmakten
Massmedia brukar ibland kallas för den tredje statsmakten. Media i Sverige har inte bara makt utan även stor frihet. Vi har en mycket generös offentlighetsprincip och väldigt få restriktioner för yttrandefrihet i lag. Men med frihet kommer också ansvar. När vi medborgare bildar oss en uppfattning sker detta ofta med hjälp av information som vi förvärvar via media. Så den journalist som ser värdet i sin uppgift som granskare bör också beakta sitt ansvar.
Årslistan 2009, plats 25-21
14 år sedan