måndag 18 maj 2009

Blogguppgift E: The elements of journalism

Så har vi alltså kommit fram till kursens sista blogguppgift. Jag har suttit i timmar på ett x2000 tåg med The elements of Journalism framför mig. Jag har begrundat journalistikens grundvalar och då och då rest huvudet ur boken för att beundra det otroligt vackra grönskande vårlandskapet. Inte en helt oangenäm upplevelse faktiskt. Men vad har jag då kommit fram till under dessa timmar av reflektion? Som vanligt, det är komplicerat, och så är det komplext och så finns det alltid två sidor av samma mynt. Men jag ska hur som helst försöka presentera några av mina tankar.

De tio grundvalarna
som presenteras i boken har arbetats fram av en grupp inflytelserika journalister. Det är en rad krav som känns väldigt givna men ack så viktiga angående vad ett journalistsikt arbete bör innebära. Det handlar om att man måste beskriva sanningen, kontrollera fakta, vara oberoende från de man bevakar o.s.v. Man ställer sig frågan om vad journalister bör göra? Men även om journalistiken utsätts för en risk i och med den tekniska utveckling som möjliggör för vem som helst att publicera uppgifter på nätet.

Det som är lustigt med de så kallade sociala medierna är att de kan befinna sig på varsin utkant av ett spektrum som är mycket bredare än det som den traditionella journalistiken befinner sig på. Det finns bloggar som hänger ut brottslingar,och bloggar som publicerar osäkra rykten och irrelevant skvaller. Dessa bloggar upplevs som integritetskränkande och kan ibland nästan skapa känsla av ett storebrorssamhälle. Men så finns det bloggar som uppmärksammar statens eventuella integritetskränkning mot medborgarna. Så som skedde då FRA-lagen blev en så het debatt. Den nya teknologin innebär en unik möjlighet att på allvar integrera medborgarna i det journalistiska samtalet och låta dem vara med och sätta agendan. För precis som man skriver i The elements of journalism är det medborgarna som är journalisternas uppdragsgivare. Och man kan ju inte annat än att tycka att det är underbart att internet finns när man läser Farmor Guns blogg. Hur skulle Sveriges folk annars få reda på denna 72 åriga kvinnas tankar om FRA?

Det går inte att stoppa den teknologiska utvecklingen. Därför är det inte särskilt relevant att rädas inför de sociala mediernas intåg. Istället bör journalisterna se som sin uppgift att sortera bland allt bråte som finns på internet och leta fram de äkta klenoderna åt folket. Samt bidra med skarpsinniga analyser och vassa motargument när tvivelaktiga fakta dyker upp i bloggosfären. Det är lättare sagt än gjort. Men det bör i alla fall vara ambitionen att journalister ska fånga upp diskussioner från de sociala medierna och sedan i sin tur rapportera om dessa ämnen på ett sätt som uppfyller kraven på god journalistik.

Alla medier har sina avarter
. Precis som det finns alldeles vedervärdiga bloggar som far med osanning så finns det skvallerreportrar som gräver i kändisars sopor och inte är rädda för en vit lögn eller vilda spekulationer. Precis som Kovach och Rosentiel skriver så är det inte bara journalisterna som har skyldigheter, utan även medborgarna. Man måste kunna göra skillnad mellan god journalistik och skvaller och förtal. Men givetvis är det ibland skräckinjagande att information färdas med världens fart idag. Och en spekulation som börjar hemma i någons arbetsrum kan ödelägga en människas rykte i värsta fall. Här kan seriösa medier ta sitt ansvar genom att försöka gå till botten med falska rykten och erbjuda en motbild. Men det lär inte innebära någon fullständig lösning på problemet.

En sista fundering
som jag tänkte delge är angående vem som representeras i de sociala medierna. Det är klart att dessa skribenter utgör en mera heterogen grupp än journalistkåren. Men hur vet vi att de sociala medierna representerar folket? Det vore väl inte alls omöjligt att det är vissa egenskaper eller personlighetsdrag som återfinns bland dessa. Många är redan journalister, eller har pluggat journalistik eller så är de politiskt aktiva. Visst finns det även en uppsjö mammor och gymnasietjejer som bloggar. Men är det inte lite väl förhastat att tala om sociala medier som folkets röst? Det är faktiskt inte ofta man stöter på en bloggande busschaufför, eller ett twittrande vårdbiträde. Eller är det bara jag som inte är tillräckligt bevandrad i det fantastiska world wide web?

5 kommentarer:

  1. Hej

    Jag har ingen aning om jag skall kommentera din blogg eller inte (orkar inte kolla det där schemat) men du skriver ju något som förtjänar att kommenteras tycker jag.

    ” Det som är lustigt med de så kallade sociala medierna är att de kan befinna sig på varsin utkant av ett spektrum som är mycket bredare än det som den traditionella journalistiken befinner sig på. ”

    Ja, man kan hitta de verkliga ytterligheterna, politiskt, intellektuellt, idrottsligt, tekniskt, i djurättsfrågor, etc., etc. Det är intressant. Men kräver lite mer förnuft hos läsaren så denna kan skapa sig en egen uppfattning från många inputs snarare än serveras en färdig uppfattning.

    ” Det går inte att stoppa den teknologiska utvecklingen. Därför är det inte särskilt relevant att rädas inför de sociala mediernas intåg. ”

    Klokt! Anpassa dig eller lid för evigt, typ 

    ” En sista fundering som jag tänkte delge är angående vem som representeras i de sociala medierna. Det är klart att dessa skribenter utgör en mera heterogen grupp än journalistkåren.”

    Bra poänger igen. Jag upplever inte längre att vi har några klasskillnader på Internet i Sverige (!!) längre. De äldre saknas till stor del, dock.

    SvaraRadera
  2. Jenny,
    Intressant och välformulerat inlägg!
    Din sista fundering är i allra högsta grad intressant. Hittils kan man ju peka på att medieutvecklingen har lett till en ökande "digital divide" och och jag tror inte att nuvarande fas är något undantag. Sverige är ju ett synnerligen priviligierat land i många avseenden, men vid en utblick i världen kan man ju konstatera att till och med telefon är en oåtkomlig lyx för många. Så i ett internationellt perspektiv kan man verkligen fundera på vilka som kommer till tals med hjälp av den nya tekniken. Återigen är det den välbärgade, rika och redan välinformerade klick som vi tillhör som får ytterligare en kanal att nyttja ...
    /Mia

    SvaraRadera
  3. Viktigt det du tar upp avslutningsvis om att de sociala medierna inte representerar den breda massan. Det finns en uppenbar risk i att använda de sociala medierna som "folkets röst"; det är att förenkla sanningen. Ämnena och åsikterna i bloggar och debattforum på internet får därför inte på något vis bli den enda utgångspunkten i journalisternas arbete att söka efter medborgarnas intresse.
    /Annelie Malby

    SvaraRadera
  4. Hej,

    snyggt inlägg, och som påpekats ovan, välformulerat inlägg.
    Jag fastnade för din sista tanke, om att inte alla finns representerade på Internet och när det gäller de sociala medierna. Det handlar fortfarande om att kunna föra fram sitt budskap på ett bra sätt i text, annars har man inte mycket att hämta på den nya banan, i utkanten av journalismen.
    Jag håller med dig om att det inte är någon vits med att oroa sig över Internets framfart, Internet är här, och tekniken kommer inte gå att stoppa. Det är vad vi gör med dessa tekniska möjligheter som vi fortfarande kan påverka.

    Ha det så bra och tack för ett tänkvärt inlägg.

    /Linnea Johansson

    SvaraRadera
  5. Hej Jenny,

    Kul att du uppmärksammade Farmor Gun! (Jag hade också tänkt ta med henne men det blev inte så.) Jag är helt med dig i din fundering kring vilka bloggarna egentligen är. Det skulle vara jättespännande att få en vetenskaplig bild av det, om det över huvud taget är möjligt att göra. Själv begriper jag inte hur folk hinner med att både skriva själva och kolla vad andra skriver. Jag skulle gärna vilja fördjupa mig i åtminstone de vanligaste forumen man tider räcker aldrig till. Men snart kanske...

    SvaraRadera